Начало / Новини / Докторант от УАСГ е новият стипендиант на Карол
Новини
11.12.2013
Докторант от УАСГ е новият стипендиант на Карол
Докторант от УАСГ е новият стипендиант на Карол

Таня Славова, УАСГ, Геодезически факултет, катедра „Висша геодезия“, с тема Локализиране на дълбочинно разположени кухини, посредством гравиметрични методи спечели убедително в конкурентна надпревара конкурса на Карол за докторант-стипендиант.

От 2011 г. Таня Славова е дипломирана като магистър-инженер по геодезия, а от 2012 г. е зачислена като редовен докторант към УАСГ, катедра „Висша геодезия“. Сериозната си работа в науката започва през 2010-та година. От тогава досега има редица доклади и публикации, които засилват любопитството и желанието, с което посвещава своето време в търсене на многото отговори, които една научна работа провокира.

Решението ѝ да кандидатства за редовен докторант е мотивирано от ясното желание да работи по локализирането на подземни кухини. В този проект тя вижда своя възможен принос в знанието ни за земята с точните средства на науката.

Среща пълна подкрепа от страна на настоящия си научен ръководител – проф. д-р инж. Славейко Господинов, ръководител на катедрата, към която е зачислена, с когото е работила съвместно при създаването на дипломния си проект и повечето от научните публикации.

Част от технологията в основата на изследователския проект, касаеща пещерното картиране, и представена в две нейни публикации (Slavova T., 2012 г. и Slavova T., Kamburov A., Rusev A., 2013 г.), вече е намерила успешна реализация в минното дело у нас. По темата е създаден и филм, а след него идва и покана от страна на водещото международно специализирано списание GIM International за статия с корица на броя за март 2013 г. За много момичета е мечта да попаднат на корицата на списание, а за един млад научен работник това е изключително признание – да си момичето от корицата е не просто световна слава, а мотивация да продължаваш. Да не спираш. Да вярваш, че ти правиш пътека, а не тръгваш по нечии стъпки. Да търсиш отговорите и да знаеш, че това, което правиш има смисъл. Не само за теб. Не само за твоята дисертация.

В завършен вид Таня вижда своя труд като успешно проведен изследователски проект в съчетание с качествени фото и видео материали, онагледяващи практическата реализация и резултати. Мечтае нейната работа да достигне отвъд заложените конкретни цели, като бъде представена по достъпен и увлекателен начин пред широк кръг от хора, да привлече и други младeжи към работа в областта на науката.

Поредната публикация по темата ще бъде в един от първите броеве на сп. Българска наука.

В журито освен топ мениджърите на компаниите в групата на Карол влизаха Христо Илиев, PhD, стипендиант на Карол през 2012 г., СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по физика; гл. ас. д-р Мария Воденичарова, основател на УС на „Асоциация на докторантите в България”; Павлина Иванова, председател на УС на „Асоциация на докторантите в България”; Росен и Петър Теодосиеви, главни редактори на списание "Българска Наука”.

31 декември 2020
осолството на Швейцария в България в сътрудничество с Център за академични изследвания София (https://cas.bg) обявява ежегодния си конкурс за стипендии за български граждани, завършили висше образование, както и за желаещи да специализират в областта на и

18 декември 2020
в рамките на международна програма на DBU. Отпускат се минимум за 6 и максимум за 12 месеца.

12 октомври 2020
Отличието се дава на изявен редовен докторант в една от следните области: Естествени науки; Технически науки; Медицински науки.

27 юли 2020
Отворено е кандидатстването за третото издание на програмата Предприемачи в науката

9 юли 2020
за престой на високо научно ниво в рамките на един месец, на докторанти, на млади научни работници и на утвърдени преподаватели и изследователи.
 
 
© 2003. Всички права запазени.
Дизайн и разработка на Webfactory Bulgaria